Misha 8 uger

Hvalpe

Ingen hvalpeplaner i øjeblikket! Kommende hvalpe vil være avlet efter DKK og EKD´s avlsanbefalinger, og vil få dette påtegnet stamtavlen. Indavlsgrad: 0% (Beregnet på 3 generationer)

Info om hvalpekøb

Hvalpene vokser op i vores hjem og er derfor vant til hverdagslivet med støvsuger, vaskemaskine, TV og andre hverdagslyde. De kommer ud at køre i bil, kommer ud at gå små ture i sele. De vil møde mange forskellige slags mennesker. Vi forventer, at I fortsætter denne socialisering med ting, mennesker og gerne andre dyr.

Hvalpene vil være dyrlægekontrollerede, chippet, vaccineret første gang og have fået ormekur. Hvalpene vil medbringe stamtavle fra DKK (Dansk Kennel Klub) og de vil være registreret i Dansk Hunderegister. I modtager fotos m.m. fra de første 8 uger, et tøjdyr, som lugter af deres mor. Sele/snor, hvalpestartpakke (Oliver's) med lidt foder, godbidder og bidetov.

Før vi godkender jer som hvalpekøber, vil vi gerne have besøg af jer, hvor I møder vores hunde, bl.a. moderen til hvalpene. Vi snakker om jeres behov og hvad I kan tilbyde hunden, derefter bliver I skrevet på en hvalpeliste. Skulle der alligevel ikke være en hvalp til jer (hvis kuldet er for lille, eller vi ikke har hvalpe af det ønskede køn), vil vi henvise jer til en anden kennel, som snart skal have hvalpe, eller tilbyde jer en hvalp fra vores næste kuld.

Ved køb af hvalp underskriver vi i fællesskab en købskontrakt, hvor I forpligter jer til at følge de almindelige sundhedsundersøgelser samt vaccinationer hos jeres egen dyrlæge, samt få hunden røntgen fotograferet for HD, AD og undersøgt for Patella Luxation. (Læs mere om disse begreber på hjemmesiden). Endvidere skal hunden inden den er 12 mdr. følge et hvalpemotivationskursus.

Vi forventer at I kontakter os løbende så vi kan følge hvalpens liv, og vi rådgiver og vejleder så godt vi kan i hele hvalpens liv. Hvis I af en eller anden grund ikke kan have hunden mere, har vi forkøbsret, som omtales i købskontrakten. Dvs. vi sørger for at hunden får et nyt hjem. Vi ønsker nemlig ikke at hunden bliver solgt til vildt fremmede gennem "Den Blå Avis" el.lign. Hvis I har familie eller venner, som gerne vil overtage hunden, vil vi alligevel gerne med på råd.

Socialisering af hvalpen hos opdrætteren

At socialisere en hvalp betyder at vænne den til forskellige indtryk i den opvækst, så den bliver rustet til at kunne klare uforudsete oplevelser på en lettere måde og at lære den at omgås andre individer, mennesker og dyr på en hensigtsmæssig måde.

Det er et stort og ansvarsfuldt arbejde at opdrætte hvalpe, og man skal tænke sig godt om, før man beslutter at lade sin tæve parre. Man skal sikre at tæven får den rigtige ernæring under sin graviditet, og at hvalpene ligeledes får nok at spise via moderens mælk og senere specielt tillavet hvalpefoder og til sidste et godt hvalpetørfoder. Hvalpene skal have ormekur 3 gange hos opdrætteren, det er en slags pastamasse, som hedder Panacur, som også fås i pilleform til større hvalpe og voksne hunde. For mange år siden var der en del, som ikke socialiserede deres hvalpekuld ordentligt. Det skyldtes næsten altid uvidenhed. De mente, at hvis mor og hvalpe så ud til at trives godt, så var alt i orden. Det var det som regel også i de tilfælde, hvor hvalpene under opvæksten var blevet kælet med af mange forskellige mennesker og havde mødt andre venlige hunde end deres mor... Men der var desværre også en del tilfælde, hvor hvalpene mentalt udviklede sig uheldigt. Det var især de hvalpe, som indtil de var otte uger kun havde været i kontakt med deres mor og den, som gav dem mad. Når de pludselig blev lukket ud i den store verden, gik det tit galt. Det er nok hovedårsagen til, at der dengang var flere hunde end nu med et dårligt temperament. De fornuftige og ansvarsbevidste opdrættere er i dag klar over, at socialisering af hvalpekuldet er utrolig vigtigt.

Men først skal man jo finde et par egnede forældre til hvalpene: Tæven og hannen til kuldet skal være sunde, racetypiske og frem for alt skal t emperamentet være virkelig godt. Før og under hvalpenes opvækst skal man gøre sig ekstra umage med at forkæle og opvarte deres mor. En glad, stolt og ustresset mor, der mærker, at hun er familiens centrum, giver sin tryghed og glæde videre til sine hvalpe. En hvalps vigtigste socialiseringfase ligger fra den er tre uger, til den er syv uger. Svigter opdrætteren der, kan det aldrig indhentes. Vær opmærksom på, at socialisering intet har at gøre med egentlig opdragelse. Hvalpene skal lære, at verden er tryg og god, så man skal i den periode lade hvalpen møde så mange venlige hunde og mennesker som muligt. På den måde bliver de måske nok udsat for forøget smitterisiko, men er tæven revaccineret inden fødslen, så er hendes hvalpe temmelig godt beskyttet gennem modermælken.

Hvalpene skal ligge tørt og varmt i en fødekasse i passende størrelse af f.eks. spånplader. Hvis man kan lave en selv er det jo helt fint, men ellers kan man også købe en færdig fødekasse her: http://cotoncph.dk/shop www.butiklunden.dk eller www.hundesengen.dk

De første tre uger tilbringer hvalpene med at spise og sove: men efter den tid kan man så småt begynde at give dem fornuftige ting at lege med. F.eks. en klud med knude på midten en tennisbold, et lukket paprør med lidt raslende hundepiller inden i. De skal have opgaver. De skal have masser af søvn. Forskræk aldrig en hvalp og væk den, som du selv ønsker at blive vækket. Undgå pludselig støj. Væn gradvis hvalpene til dagligdagens lyde, lugte og ting, og gør det helst, når deres mor er hos dem; for når hun ikke er bange for støvsugeren, radioen, fjernsynet, vaskemaskinen, plæneklipperen, en bil, der starter, en opslået parasol osv. osv. så beroliger det hendes børn.

Gennem lugtesansen oplever og fornemmer en hvalp meget mere, end man måske forestiller sig. Giv den tid og lejlighed til at bruge sin næse. Lad hvalpen se og lugte til hånden, før den berøres. Det er især vigtigt, når den møder nye mennesker. Rør, tal og kæl så meget som muligt med hvalpene. Der er ikke noget bedre tidspunkt at vænne en hvalp til at kunne lide at blive håndteret end når hvalpen stadig er nyfødt. Hvalpen kan hverken se eller høre, men den kan lugte, smage og føle. Hvalpen genkender og accepterer, at blive kælet for af fremmede. Hvad ville være nemmere end at invitere venner og familie til nænsomt at holde, kæle og nusse med nyfødte hvalpe? Husk blot ikke at løfte en hvalp pludseligt op! Det kan være angst-provokerende. Gør det stille og roligt eller lad hvalpen blive hvor den er, mens dine hænder glider roligt ovenpå, ind under osv.. I tillæg hertil er det ideelle tidspunkt for at vænne hvalpen til pludselige bevægelser og lyde, underlige og pludselige lyde, når dens øjne og ører begynder at åbne sig (mellem 2-3 uger gammel). Man begynder så småt at fodre hvalpene, når de er fra tre til fem uger. Tidspunktet afhænger af kuldets størrelse og af moderens mælkeydelse. Det er sundest for hvalpene, at lade hvalpene få moder-mælk så længe som muligt. Det kræver, at man virkelig giver moderen den rette kost og i de rette mængder mange gange i døgnet. Som overgangsfoder fra modermælk til hvalpefuldfoder kan man give surmælksproduktet A 38 med lidt sukker og rå æggeblomme. Men pas på: En lille hvalp må aldrig få kold mad!

Når hvalpene er ca. fire uger, begynder de mest fremmelige af dem at møve sig ud af kassen. Afskærm det udvidede territorium og læg aviser på noget af det. Sørg for, at de altid har frisk vand til rådighed, og gør det let for dem at komme op i kassen igen. Hvalpene skal derefter gradvis vænnes til at komme ud i det fri på et afskærmet område, hvor de hele tiden er under opsyn. Og husk: En lille hvalp må ikke få træk eller komme til at fryse!

Det er opdrætterens pligt at præge hvalpene på mennesker og hunde og at give dem en tryg, ustresset og kærlig opvækst. De skal have masser af tid til at lege, opleve og prøve kræfter i. Og de skal have utrolig megen søvn. Og sidst men ikke mindst. Det er opdrætterens pligt at sørge for, at hvalpene bliver solgt til de rette mennesker, og at hvalpenes nye ejere har kendskab til at passe, pleje, fodre og opdrage det nye familiemedlem. En hund kræver især tre ting: Faste rammer, tryghed og... kærlighed.

Hvalpetest: Hvalpetesten foretages for at sikre sig at hvalp og ejer passer bedst muligt sammen. Hvalpetesten foretages når hvalpen er mellem 7 og 8 uger gammel. Det er vigtigt for testresultatet at denne alder overholdes for at sikre det bedste resultat. Hvalpetesten foregår i opdrætterens hjem for at undgå at skulle transportere hvalpene og derved gøre dem utrygge forinden. Bedst i et lukket, tomt, rengjort rum på ca. 10 m2, som hvalpen ikke er vant til at opholde sig i. Opdrætteren må gerne se på, men der må ikke snakkes. Hvalpene bliver testet alene, én af gangen.

Misha's hvalpetest

Hvalpen i sit ny hjem

Det er en forvirrende og stressende oplevelse for en lille hvalp pludselig at blive fjernet fra resten af kuldet og tæven. Heldigvis er de så tilpasningsdygtige i denne alder, at de hurtigt kommer sig over chokket. Men du kan lette overgangen til den nye tilværelse på flere måder.

Mange opdrættere giver hvalpen noget legetøj eller et tæppe med, der lugter af det gamle hjem, det kan berolige den. Du kan også sætte en D.A.P duftdispenser op i dit hjem et par dage før hvalpen ankommer (eller samme dag, hvis tiden er knap). D.A.P´en udsender en kunstig efterligning af nogle naturlige, beroligende duftstoffer, kaldet feromoner, som modertæven selv udskiller mellem dievorterne, når hvalpene dier. Du kan ikke lugte stofferne, men hvalpen registrerer dem og bliver beroliget af dem. Det er vigtig at hvalpen får en rolig ankomst til det nye hjem og får lov at gå rundt snuse lidt til det hele, et rum ad gangen.

Hvis der er andre husdyr, bør man vente lidt med at præsentere dem for hinanden. Lad f.eks. den nye hvalp gå rundt i huset med dig mens den voksne hund er ude at gå tur med din partner, lad dem derefter mødes udenfor på neutral grund og sammen gå ind i huset.

Hvor skal hvalpen sove om natten? Tænk allerede nu over, om du vil lære hvalpen at sove i sin egen kurv. Det kan være fristende at tage den op i sengen, men hvis du ikke er interesseret i at hvalpen som voksen skal ligge i din seng, så bør du fra starten lære den, at den skal ligge i sin kurv. Kurven bør dog stå ved siden af din seng, så du kan række hånden ned og berolige den, hvis den skulle blive utryg i løbet af natten. Senere kan du altid flytte kurven ud af soveværelset - evt. gradvist - hvis du ønsker at hunden skal ligge i et andet rum om natten. At lade hvalpen hyle sig i søvn i et andet rum er ikke en god løsning og kan medføre problemer med at være alene senere hen.

Socialisering af hvalpen

Socialiseringen bør allerede starte hos opdrætteren. Som hvalpekøber bør du altid købe din hvalp hos en opdrætter, der har haft hvalpene boende inde i huset lige fra fødslen. Det er utrolig vigtigt, at hvalpen har haft tæt kontakt med hele familien og dagliglivets lyde som telefon, tv, støvsuger, lyden fra skramlende køkkenting osv. gennem de første otte uger. Det er også godt, hvis hvalpen har prøvet at køre i bil nogle gange. Det mindsker risikoen for, at den får en traumatisk oplevelse, når den skal transporteres til sit nye hjem.

Når hvalpen er faldet til i sit nye hjem efter et par dage, er det på tide at starte socialiseringen. Her er det vigtigt at starte op i det små. Du starter altså ikke med at tage en tur på Strøget i myldretiden. Hvalpen skal langsomt og gradvis vænnes til nye miljøer og situationer. Start på en stille villavej og trap gradvis støjpåvirkningen op ved at tage hvalpen med i mere og mere befærdede miljøer. Brug lidt tid hver dag på socialiseringen. Opsøg nye steder og tag hvalpen med på besøg hos familie og venner. Du skal være så rolig og naturlig som muligt, når du socialiserer din hvalp. Din hvalp fatter med det samme mistanke, hvis du stopper op og forsikrer den om, at det her ikke er farligt. Lad i stedet som ingenting og vis ikke overdreven interesse for det, som hvalpen er utryg ved. Ros den roligt hver gang, den tager et skridt i den rigtige retning. Trøst den ALDRIG, men hjælp den forbi det, den synes er farligt. Når hvalpen er kommet forbi, passerer du det "farlige" et par gange og lader hvalpen gå hen og undersøge det nærmere. Men du skal ikke presse den. Lad den gøre det i sit eget tempo. Hvis det er muligt, er det en god idé at passere stedet igen de efterfølgende dage.

Din hvalp skal også vænnes til cyklister og løbere. Ting i bevægelse tænder ofte hvalpens jagtinstinkt, og den løber derfor efter dem.

Lær din hvalp at kigge på dig, når du siger dens navn. Det gør du ved at vise den, at du har en godbid i hånden. Herpå holder du godbidden op foran dit ansigt. Hold kontakten til hvalpen i 2-3 sekunder og giv den godbidden. Langsomt og gradvist øger du tiden, hvalpen skal kigge på dig, før den får godbidden. Brug denne øvelse hver gang, I bliver passeret af en jogger eller en cyklist. Det er dog vigtigt, at du får kontakten til hvalpen inden, at de passerer Jer. Efter nogen tid vil hvalpen forbinde cyklister og joggere med dig i stedet for at løbe efter dem.

Din hvalp skal også ud og møde andre hunde, som er venlige og ikke skræmmer den. I starten kan du lave en aftale med ejeren af en hund – gerne flere forskellige - du kender i forvejen. Efterhånden kan du gå ture i parker for løse hunde. Her plejer at være et rigt hundeliv. Kontakten til andre hunde er utrolig vigtig for hvalpen, da den skal lære at omgås andre hunde og kommunikere med dem.

Det er også vigtigt, at din hund får gode oplevelser med fremmede mennesker og børn. Især er det vigtigt, at din hvalp møder søde og rolige børn, hvis du ikke selv har nogle. Set med hundens øjne er børn anderledes end voksne. De går på en anden måde og er mindre forudsigelige. En af de mest effektive måder at forebygge, at din hvalp senere hen bider et barn, er at give den mange positive oplevelser med både lidt mindre og større børn.

Væn tidligt din hvalp til at køre i bil. Du starter med at lade hvalpen gå ind i bilen og ud igen. Når den er tryg ved det, kan du begynde at køre nogle små ture – helst hver dag. Lad turene slutte med noget rart – en gåtur eller et møde med en hund, den kender og er glad for. Giv ikke hvalpen mad før køreturene – det øger risikoen for, at den bliver køresyg.

Væn også din hvalp til at køre i elevator, bus og tog. Selvom du har en bil, kan du senere hen få brug for at have hunden med i bus eller tog. Hvis du har en hund, som skal med ud og sejle, skal den først vænnes til båden, mens den ligger stille. Tag den med i båden nogle gange før den første sejltur. Har du en hund, som skal lære at sidde i cykelkurv eller en cykelanhænger, starter du med at løfte den op i kurven/anhængeren og ud igen. Herpå skal den sidde længere og længere tid i kurven, mens du trækker cyklen en lille tur. Til sidst kan I så cykle en rigtig tur.

Hvis du bor på landet eller i et villakvarter, er det MEGET vigtigt, at du by-træner din hund. Lad den opleve trafikken, vejarbejde, højhuse, parker og folkemængder. Hav den altid i snor i de tæt bebyggede områder. Lad hvalpen stille og roligt danne sig et indtryk af alt det nye. Det er en god idé at gå imellem trafikken og hvalpen i starten.

Bind aldrig din hvalp alene uden for en butik – heller ikke for en kort bemærkning. Det er et alt for stort ansvar at overlade til en lille hvalp, og den bliver nemt bange. Og hvis du bor i byen, er det vigtigt, at din hvalp kommer ud og oplever livet på landet. Her er mange ting at opleve for en byhund. Det er en god idé at holde den i snor i nærheden af traktorer og andre maskiner, og når I er i nærheden af dyrefolde.

Katte, kaniner, hamstre, høns, heste osv. er også noget, du skal tænke på at vænne din hvalp til. Små hvalpe bliver tit lidt forskrækkede ved synet af andre dyr. Mens de hos lidt ældre hvalpe og unghunde kan vække jagtinstinktet. Der er stor forskel fra race til race på, hvor interesserede hunde er i at jage andre dyr. Du bør begynde så tidligt som muligt med at vænne din hvalp til andre dyr. Giv aldrig hvalpen chancen for at jage dyret. Selv om hvalpens forfølgelse i starten kun er leg, kan der ske stor skade på det andet dyr. Hold hvalpen i snor de første gange, den præsenteres for det andet dyr. Det gælder også dyr inde i huset som f.eks. katte, gnavere, fugle osv. Hvis hvalpen forsøger at løbe efter dyret, holder du den tilbage og afleder den med noget, den synes er sjovt. Hvis hvalpen begynder at gø, beroliger du den. Ros den, så snart den forholder sig roligt. Når hvalpen forholder sig roligt, hver gang den ser dyret, begynder du at lade dem få nærkontakt. Nogle gange er det nok bare at passere buret eller indhegningen nogle gange med hvalpen i snor. Men jo tættere kontakt hvalpen har med dyret i opvæksten, jo hurtigere går det med at lære hvalpen at omgås de andre dyr uden at jage dem.

En anden ting, du skal være opmærksom på, er mørke. Nogle hunde bliver usikre i mørke og begynder at gø, hvis de er alene ude. Lær din hvalp at være tryg ved mørket. Følg med den ud om aftenen, så du kan afbryde den, hvis den eventuelt begynder at gø og stresse op. Du skal være særlig bevidst om mørket, hvis du får hvalp i april/maj. Så kan du nemlig risikere, at din hvalp ikke rigtig kommer til at opleve mørket før engang i oktober. Og det kan være noget af en overraskelse for den.

At vænne sin hvalp til skud og fyrværkeri er også utrolig vigtigt. Al forskning tyder på, at angst for lyde, skud, fyrværkeri osv. er en indlært adfærd. Derfor kan denne angst forebygges gennem målrettet træning, mens hunden er hvalp. Hvis din hvalp bliver overraskede af en høj lyd, et skud eller lignende, er det vigtigt, at du IKKE reagerer. Ikke noget med at trøste, men lad som ingenting og fortsæt det, du er i gang med. Hvis det er under gåturen, fortsætter du også som om intet var hændt.

Det letteste og sjoveste i verden er at socialisere en hvalp til at kunne have tillid til mennesker. På regelmæssig og livslang basis, har din hvalp brug for at møde, lege roligt, kæle, træne og blive håndteret af et stort antal forskellige mennesker og især fremmede, mænd og børn. Selvom ældre og gamle hunde sagtens både kan lære nye tricks og gode manerer, som fx hvor vi gør os rene, hvad vi tygger i og hvordan vi gør, på et hvilket som helst tidspunkt i livet, er der dog en periode hvor socialisering skal ske – nemlig i den kritiske periode for socialisering, som er fra hvalpen er 3-12 uger.

Sky og frygtsomme hunde kan i alt væsentligt rehabiliteres, men de vil aldrig udvikle den tillid og sociale kunnen, som en velsocialiseret hvalp kan opnå. De vil aldrig blive, hvad de kunne være blevet til. Der påhviler opdrætteren et kæmpe ansvar, da denne jo har hvalpen mere end halvdelen af tiden i denne korte periode. Hvalpesocialisering er kritisk for at din hvalp kan udvikle tillid og kunnen til fortsat socialisering med mennesker som voksen hund. Medmindre din hvalp møder fremmede mennesker hver dag, vil den blive frygtsom. Når hvalpen er 8 uger gammel, begynder den at blive mere forsigtig og på vagt overfor fremmede mennesker og når hvalpen er mellem 4-5 måneder gammel, vil den blive frygtsom overfor fremmede og især mænd og børn.

Frygtsomhed og aggression bliver meget hurtigt værre, fordi når først en hund er blevet frygtsom eller aggressiv, stopper socialiseringen. Hvis din hvalp bliver frygtsom, vil dens liv som selskabshund blive gennemsyret med angst og stress. Hvis du hos din hvalp eller voksne hund observerer nogen tegn på skyhed, reservation eller frygtsomhed, bør du søgerprofessionel hjælp med det samme. Alle hvalpe skal hoppe i favnen på alle mennesker. Det er ikke normalt at en hvalp ikke kommer løbende, når man sætter sig ned og siger lidt lyde. Det er ikke normalt at en hvalp ikke straks tager en guf fra en fremmeds hænder!

10 tips til en god start med hvalpen

Forårs tid er hvalpe-tid, og i løbet af sommeren afhenter hundrede vis af forhåbningsfulde danskere netop den hvalp de har gået og ventet på. Som ny hundeejer bliver man bombarderet med informationer om, hvad man skal og ikke skal overfor sit nye "familiemedlem". Naboer, venner og opdrætteren har alle råd de gerne giver med på vejen, nogle af rådene er rigtig gode og andre er arvegods fra tidligere tider, hvor forståelsen for hundens behov og indlæringspsykologi ikke var i højsæde.

DKKs hundekonsulenter (gratis telefon rådgivning til medlemmer) og adfærdskonsulenten svarer dagligt på spørgsmål om hvalpens første tid i hjemmet.

Her følger 10 tips, udledt af folks spørgsmål, der vil give dig og din hvalp en god start på tilværelsen sammen.

1. De første dage og nætter

Hvalpen bliver hurtigst tryg i sit nye hjem, hvis du lader den være i din umiddelbare nærhed de første par dage og nætter. Husk på, at hvalpen kommer fra trygge, kendte omgivelser, hvor den har haft selskab af både sin mor og sine søskende, og nu er den pludselig alene et fremmed sted. Lad derfor hvalpen sove ved siden af sengen, eller læg dig på en madras der hvor du siden hen ønsker, at hvalpen skal sove. Når hvalpen efter en tid er faldet til, kan du trinvis flytte kurven ud af soveværelset og ud i gangen eller der hvor du ønske at hvalpen skal sove. Denne metode virker hver gang og er ikke stressende for hverken dig eller hvalpen.

Skrøne: Det er altså en gammel skrøne, at den eneste måde hvalpen lærer at sove alene på er, at lade den hyle sig i søvn bag en lukket dør. Metoden er både stressende for hvalp og ejer, start derfor som beskrevet overfor.

2. Sikkerhed og sund fornuft

Hvis man ikke allerede har gjort sig tanker om hvalpens sikkerhed i og uden for hjemmet er det med at komme i gang. Ejerens ubetænksomhed kombineret med stejle trapper, blottede el-ledninger, div. kemikalier, huller i hegnet og swimmingpools med høje kanter, er hvert år skyld i at mange hunde mister livet. Gennemgå derfor hjemmet for steder hvor hvalpen potentielt kan komme galt af sted. Luk dørene til "roderum" og andre rum du ikke p.t. behøver at have adgang til. Det gør det trods alt mere overskueligt at holde øje med hvalpen. Sørg også for at fjerne nipsgenstande, dyre italienske lædersko og arvestykker du ikke kan tilgive, at hvalpen sætter tandmærker i.

3. Hvalpens nye verden

Når hvalpen kommer til sit nye hjem bliver dens verden på en måde udvidet. Det vil i praksis sige, at hvalpen skal lære at venlige, fremmede mennesker, andre hunde og dyr også er en del af dens verdens billede. Denne vigtige træning bør starte hos opdrætteren og skal fortsætte når du får hvalpen hjem. Hemmeligheden bag en vellykket socialisering af hvalpen, er at forsøge at se omgivelserne med hvalpens øjne! Begynd med korte, positive møder med mennesker og dyr, samt ture rundt i de udendørs omgivelser. Hvalpens naturlige nysgerrighed gør at den gerne vil udforske omgivelserne og det skal du støtte den i. I takt med de positive oplevelser vil hvalpens selvtillid vokse, og snart vil hvalpen tillidsfuldt følge dig hvor du går.

Skrøne: Det er en skrøne, at hvalpen ikke må tages med ud før den er færdig vaccineret (altså før efter den er ca. 16 uger gammel), fordi hvalpen så vil blive syg. Hvis hvalpen i øvrigt er sund og rask, og er i gang med et vaccinationsprogram, kan man trygt tage den med ud efter den 8. uge. De positive oplevelser hvalpen får med mennesker, miljø m.m. er uerstattelige og fundamentale for hundens trivsel som voksen, og de overskygger lagt den meget lille risiko der er for at hvalpen kan blive smittet og syg.

4. Ren besked om renlighed

Det er egentlig meget enkelt: det der kommer ind skal også ud! Ved at huske nogle simple regler kan du hjælpe din hvalp til at blive renlig på rekord tid. Du skal vide, at hvalpen skal besørge eller tisse, når den har sovet (straks når den vågner), kort tid efter at den har spist og drukket, har leget og været i bevægelse mere end nogle få minutter, når der kommer gæster, når den bliver opstemt og ca. én gang i timen i dagtimerne. Indledningsvis skal du ikke vente på, eller forvente, at hvalpen signalerer til dig at den vil ud og besørge. Den vil blot søge lidt væk fra sove og opholdsområdet og forrette sin nødtørft. Boligen er ofte så stor, at et afsides rum forveksles med hvalpens forestilling om "at være uden for hulen". Det er i stedet vores ansvar at sørge for at tage hvalpen udenfor på de førnævnte tidspunkter. Tag hvalpen ud og bliv ude til den har besørget. Ros hvalpen når det sker (og giv evt. signalet "tis"). På denne måde får hvalpen ikke succes med at besørge inde og erfarer hurtigt, at den bliver rost for at besørge udenfor. Meget snart vil den selv begynde at gå mod den døren og pibe, når den skal besørge. Hvis uheldet er ude, så sørg for at rengøre området godt og gå tilbage til at sørge for at få hvalpen til at gå ud, når du forventer at den skal. Hvis hvalpen har besørget om morgenen når du står op, så foder den lidt tidligere end du plejer at gøre og sæt vækkeuret til at ringe ½ time tidligere end normalt. På den måde kan du vække hvalpen og sørge for at den kommer ud i tide (og så kan I jo altid gå i seng igen).

Skrøne: Det er en skrøne at det hjælper at straffe hvalpen for at besørge inde – også selv når du ser den gøre det. Afstraffelse vil kun tjene til at få hvalpen til at blive usikker overfor dig og evt. lære den, at den ikke skal besørge ved din tilstedeværelse – heller ikke når den er udenfor!

5. Hvile og god beskæftigelse

Når man betragter sin hvalp, vil man bemærke, at den veksler mellem aktivitet og hvile. Begge dele er vigtige for hvalpens udvikling. Har man børn i huset skal også de lære at respektere, at hvalpen skal have fred og ro, når den er træt. Hvalpen har i den første tid ikke det store behov for motion, men har derimod behov for nye, spændende oplevelser der styrker dens mentale udvikling. Man bør stimulere hvalpen i at bruge alle dens sanser, herunder også dens lugtesans. Når vi, flinke som vi er, serverer hundens foder i madskålen, fratager vi hunden glæden og udfordringen i at bruge næsen. I naturen ville ulven/hunden skulle søge efter et byttedyr, følge sporet over mange kilometer og endelig fange byttet. Det skal tamhunden ikke, men den har stadig brug for at bruge næsen og få trættet sanserne. Ved at lade hunden søge efter sin mad på græsplænen og lede efter gemt legetøj inde og ude, kan vi igen lade hunden bruge sanserne og blive mentalt træt på en naturlig måde.

6. Vejen til godt lederskab

Godt lederskab er instrumentalt for at hunden trives i familien. Hunden er et flokdyr, der har behov for god social struktur for at trives. Når hundens kender sin plads i flokken, vil den være tryg og glad. Det vil også medføre at hunden ikke konstant vil udfordrer lederne (os). Positivt lederskab får man ikke ved at håndtere hunden hårdhændet, men i stedet ved at vise hunden, at vi mennesker er de mest egnede ledere. Det gør vi bl.a. ved at vise hunden, at vi træffer gode beslutninger, at vi er hundens "nøgle" til sjove, behagelige og spændende oplevelser, er konsekvente i vores forventninger til hunden og at vi altid er til at stole på. Husk på, at respekt er ikke noget man tager, det er noget man får tildelt af andre – også hunden. 

7. Gode vaner gi’r gode venner

At gø, grave, springe op, bide, løbe væk, tigge om mad, bide i ting osv. er al sammen helt naturlig hundeadfærd, altså ting alle hunde gør i et eller andet omfang. Når hunden flytter ind hos os bliver det så vores opgave at lære hvalpen hvor, hvornår og hvor meget vi ønsker af den forskellige adfærd. I den forbindelse gælder et par grundregler: A.) Det er nemmere at give hvalpen gode vaner end at vænne den af med de dårlige. Ros for ønsket adfærd og sig "Nej!" og ignorer eller afled hundens opmærksomhed, når den gør noget du ikke ønsker. Mange gør - fejlagtigt - det, at de kun irettesætter hunden for de ting de ikke vil have at den skal gøre. Altså skælder ud når den bider, springer op, gør m.m. Det er en svær og stressende måde at lære på for hvalpen. Ofte gentager hunden de ønskede ting fordi den dog opnåede én ting, at få din opmærksomhed! Alle hunde søger naturligt at gentage de ting der resulterer i noget positivt – opmærksomhed, kontakt, ros. I praksis vil det sige, at du, i stedet for at bruge en masse energi på at irettesætte hunden hele tiden, skal give den opmærksomhed og ros når den gør det du gerne vil have. Her gælder det også om at se efter de små ting: Ligger hunden roligt? Hilser den uden at springe op? Går der folk forbi hækken uden af den gør? Følger den dig i slap line når du går? Leger den roligt uden bide hårdt? Osv. Osv. B.) Begynd denne træning med hvalpen når du får hunden hjem. Man glemmer ofte at starte denne indlæring når hvalpen er lille. Små hvalpepoter er jo mere charmerende at mærke på kroppen, end poterne på en udvokset, og snavset, hund der hopper op ad gæsterne. Så selv om man ikke finder adfærden problematisk for en nuttet hvalp, skal man lave regelsættet og håndhæve det fra hvalpen er lille.

8. Alene-hjemme træning

Når hvalpen, efter nogle dage, er faldet godt til i de nye omgivelser, er det tid til at starte alene-hjemme træningen. Hunden er et flokdyr, og det er derfor unaturligt for den at blive ladt alene. Begynd træningen når hvalpen er træt og har været ude og besørge. Det er vigtigt at du placerer hvalpen, med dens kurv og legetøj, et sted den er tryg ved og vant til at være. Afled dens opmærksomhed med en tyggepind og forsvind ud af syne nogle få minutter. Lad gerne radioen spille og lidt lys brænde, som om du stadig er der. Tag ikke afsked med hunden, men gå blot væk. Ideelt skal du returnere før hunden bliver urolig. Hvis hvalpen piber, venter du med at gå retur, til hunden har været i ro i ca. 2 min. Ignorer hvalpen når du genser den (det er svært, men det er med til ikke at dramatisere oplevelsen for hunden). Gentag alene-hjemme træningen i få minutter flere gange dagligt. Udvid gradvist tidsrummet hunden er alene, men gå ikke for hurtigt frem. Man kan med stor fordel anskaffe sig et "børnegitter" (bør forefindes i et hvert hundehjem). Det kan eksempelvis indkøbes i IKEA til ca. kr. 275,-. Gitteret kan placeres på en måde så hvalpen ikke kan komme i direkte kontakt med dig, men at hunden en gang imellem kan høre og måske se, at du er i nærheden. På den måde kan adskillelse langsom indøves og gøres mere behagelig for hunden. Gitteret kan også afskære hvalpen adgang til farlige trapper, holde den væk fra et travlt køkken eller ude af gulvspanden når man vasker gulv.

9. Glæden ved samarbejde

Hvis man træner hunden med motivation og belønner ønsket adfærd, kan man lave små samarbejdsøvelser med hvalpen straks man får den hjem. Når hvalpen er færdig vaccineret bør man deltage på et hvalpemotivationskursus med den, også selv om man tidligere har haft hund. På et hvalpemotivationskursus lærer du og hvalpen glæden ved at samarbejde, hvalpen lærer fornuftig omgang med både mennesker og andre hunde. Den lystbetonede indlæring og træning styrker tilliden og lederskabet til dig som hundens fører. Og med tillid og lederskab kommer evnen til at samarbejde, en uundværlig grundsten uanset om man har anskaffet sig hund som familie- og/eller brugshund. 

Skrøne: Enkelte hævder, at hunden først kan tåle at modtage træning når den er fyldt ét år. 

Online Hvalpebog