Eurasierens Historie

En Eurasier er en hunderace i gruppen af Spidshunde, der først kom fra Tyskland. I 1960 skabte tyskeren Julius Wipfel ved krydsning af Chow Chow og Wolfspitz en hunderace, der først fik navnet "Wolf-Chow".

Efter indkrydsning af den sibiriske Samojede Spids i 1973 blev racen omdøbt til "Eurasier" og anerkendt af FCI som selvstændig hunderace. 

 

Luna's Far: Foxfire Barney

Navnet Eurasier er sammensat af euro + asia, da Wolfspitz er den ældste europæiske hunderace, og Chow-Chow er den ældste asiatiske hunderace. Julius Wipfel ville skabe en afbalanceret familiehund med fremragende tilpasningsevner og ulvens sociale kvalifikationer.

Efter 2. Verdenskrig havde han taget en slædehundelignende hund til sig, som de canadiske tropper havde efterladt. Denne hund kaldet Kanadieren, med sit oprindelige selvstændige væsen, var intelligent og vagtsom og meget beskyttende overfor sin familie og afvisende overfor fremmede, hylede ved måneskin og havde et voldsomt jagtinstinkt, den var meget muskuløs med næsten katteagtige bevægelser. I mange år savnede Julius Wipfel Kanadieren med alle de udfordringer han havde givet - i mellemtiden havde de fået Bella en Wolfspitz (Keeshond), en hengiven hund med et behageligt væsen. Hun var nem at opdrage og havde et roligt temperament, - så hans kone foreslog ham selv at skabe en ny hunderace, der forenede Wolfspitz’ens behagelige væsen, med en hund, der mindede om Kanadieren’s oprindelige væsen.

En plan tog langsomt form. Wipfel begyndte at iagttage ulveflokke for bedre at lære deres adfærd at kende og eftersøgningen efter en egnet Far til Bella’s hvalpe begyndte. Inspireret af Konrad Lorenz' bøger og dennes beskrivelse af Chow-Schæferhund-bastarden "Stasi" (sådan mødte mennesket hunden) vendte han sig mod Chow-Chowen. Racen interesserede ham så meget, at han lod sig uddanne til specialavlsdommer. Endelig var en partner til Bella fundet, det skulle være en Chow-Chow. Man brugte både den røde og den sorte Chow-Chow, men Chow-Chow'en så ikke ud som vi kender den i dag, da denne race har udviklet sig i en anden retning.

Et kæmpe avlsarbejde begyndte sammen med 30 andre interesserede, grundlaget til Wolf-Chow’en var lagt. Senere krydsede man Samojeden ind for at fuldende racen både hvad angår udseende og temperament. Vigtigt var det også at hundene ikke skulle ensartes i farverne, sådan som det forekommer i de fleste andre hunderacer. Selvom Eurasieren kun har været anerkendt i nogle årtier, repræsenterer den mere end nogen anden race den spidsagtige oprindelige hundetype. Selvom der er tale om en racehund er der tale om en flok individualister både i udseende og i adfærd. Det er sådan vi elsker dem, og forhåbentlig vil de i fremtiden blive sparet for andre hunderacers gennem-avlede ensartethed.

Danmark's første Eurasier, Taiko, som hvalp

Den første Eurasier i Danmark

Eurasieren kom til Danmark i 1982 da Bitten Von Aspern hentede sin første Eurasier, Condor von der Weserbrandung (Taiko) til Danmark fra Tyskland. Senere hentede Bitten endnu en Eurasier, disse to hunde dannede grundlaget for den første Eurasier kennel i Danmark; Kennel Mabuh. 

Racebeskrivelse

Temperament: Selvbevidst, rolig og ligevægtig med en høj irritationstærskel, vagtsom og opmærksom uden at være støjende. Den er stærkt knyttet til sin familie og tilbageholdende over for fremmede, uden at være aggressiv. Uden jagt-drift. For at udvikle sine egenskaber fuldt ud behøver Eurasieren tæt kontakt med sin familie samt en forstående, men dog konsekvent opdragelse.

Udseende: Harmonisk bygget, middelstor hund af Spids-typen, med stå-øre. den findes i flere pelsfarver og har en pels af sådan længde, at man stadig kan fornemme kroppens proportioner. Knoglebygningen er middelkraftig.

Hårlag: Over hele kroppen tæt underuld og middellang, løst tilliggende dækpels. Pelsen er korthåret på næseparti, ansigt, øre og forsiden af benene, mens bagsiden af forbenene (behæng) og bagbenene (bukser) er forsynet med lang pels. På halsen er pelsen kun moderat længere end på kroppen og danner ingen manke.

Farve: Alle farver og farvekombinationer er tilladt, undtaget rent hvid, hvidbroget og leverfarvet. Ofte har Eurasieren en sort maske eller sort snudeparti og sorte ører, set forfra. Nogle har blå tunge som Chow-Chow'en, andre lyserød eller plettet.

Hale: Med lige ansats, rund og fast og med god tykkelse, aftagende mod spidsen. Den er beklædt med et busket hårlag og bæres liggende fremad over ryggen eller let buet til siden eller oprullet. Hængende når halen ned til haseleddet.

Størrelse: Skulderhøjde for hanner 52-60 cm., tæver 48-56 cm. Vægt for hanner 23-32 kg., tæver 18-26 kg.