Sundhed & pelspleje

Nedenstående er en sammenfatning af gode råd fra Bitten von Aspern fra Kennel Mabuh (over 30 års erfaring med Eurasier i Danmark), gode råd fra KZG, det tyske Eurasier-opdrætter selskab stiftet af Julius Wipfel, samt egne erfaringer.

Vi bruger disse redskaber til pelspleje fra THOLO:

1.) Mason Pearson Børste (handy)

2.) Kam med træhåndtag (mellem)

3.) Strigle

4.) Super Karte (standard)

 

Pelspleje

Eurasierens pels består af 2 lag. Underst den bløde underuld og yderst de stridere dækhår. Underulden isolerer både mod kulde og varme, så man skal aldrig klippe en Eurasier! Der er tydelige forskelle fra Eurasier til Eurasier mht. pelsmængde. Der findes eksemplarer, som er ualmindeligt nemme at holde og andre som kræver et stort arbejde.

2 gange om året skiftes pelsen. Det sker i forbindelse med skift i årstiden og løbetid hos tæven. Først løsner underpelsen sig i store totter. Her skal man rede sin hund grundigt og fjerne al den underuld man kan hver gang. Red på kryds og tværs med en stor kam, strigle eller karte. Det er ikke nok med en børste. Underulden sidder først og fremmest på siderne af hunden. Resten af året fælder en Eurasier ikke.

Normalt er det nok at børste hunden igennem en gang om ugen med en børste - uden at fjerne underuld, og husk at holde specielt øje med at der ikke kommer filtrede klumper bag ørerne, men i fældningperioden bør man børste den dagligt og fjerne underulden.

Først bruges en stor kam eller strigle og evt. filtrede totter løsnes. Derefter kan man, med en fin kam, målrettet begynde at fjerne underpelsen. Det lyder let, men det kan være meget svært, hvis hunden ikke er vant til at blive børstet. Derfor et godt råd: allerede i 8 ugers alderen placeres hvalpen på din underarm, med benene hængende nedad. Forsigtigt, men grundigt, bliver hvalpen børste både med og mod hårene.

Selve proceduren

Det er vigtigt at hvalpen tidligt lærer at stå på et bord. og blive børstet. Et bord, som ikke vakler og har den rigtige højde, er et godt udgangspunkt for en praktisk arbejdshøjde, når der skal børstes. Det er en god idé at give hvalpen en gummi-måtte at stå på, så den ikke glider.

Vi bruger selv gulvet, men det kan man jo selv bestemme. Hovedsagen er at det bliver en hyggestund mellem ejer og hund. Plejen af pels må aldrig blive til besvær for hverken hund eller ejer. Rækkefølgen af børstningen bestemmer man også selv, bare man kommer omkring det hele.

Men her er et forslag til hvordan man kan gøre: Med det grove værktøj ordnes først bugen, maven (pas på tævens patvorter!) og indersiden af benene. Her er der ofte filtrede totter, der må løsnes forsigtigt. Pelsen på bugen, som ikke er så kraftig, er normalt hurtigt ordnet. Hos hanhunde skal man være lidt forsigtig ved stederne omkring penis og testikler.

Beløn gerne hunden undervejs med en godbid når den forholder sig i ro. Ellers ikke. Du fortsætter bare. Slut af med en en belønning når det hele er overstået.

Nu kan man starte på bryst, hals og hoved. Hunden kan sidde ned imens. Også her med det grove værktøj først og slut med det fine. Stedet bagved ørerne er specielt kritisk. Hvis pelsen filtrer, sker det med sikkerhed først her. Ved manglende opmærksomhed kan der dannes pelsklumper, som næsten ser ud som et ekstra øre. Er det kommet så langt, er der kun et at gøre: klip forsigtigt det filtrede af. Børst hunden lidt oftere bag ørerne for at undgå dette og klip evt. hårene kortere. Oftest er det kun et problem hos yngre hunde.

Efter den mest tidskrævende behandling af hunden, går vi nu i gang med siderne, ryggen og bagdelen. Hunden kan sagtens ligge ned mens siderne ordnes. Når ryggen børstes skal hunden op og stå.Det kan være en hjælp, at holde en hånd under bugen, således at den ikke sætter sig igen.

Når man børster ryggen, skal man holde øje med små sorte prikker. De forekommer oftest i området mellem skulderbladene og ned til haleroden. Det er loppe ekskrementer. Er man "heldig", ser man muligvis en loppe, som behændigt forsøger at gemme sig i pelsen. En tommelfingerregel siger, at ser man en loppe, er der 99 andre, man ikke ser. De ernærer sig sikker godt af hunden eller i dens nærmeste omgivelser.

VIGTIGT: Nu skal man foretage et felttog mod lopperne, med alt hvad det indebærer. De kan være svære at slippe af med. Lopperne undgås ved ca. en gang om måneden at give loppekur f.eks. "Bayvantic Vet." Vi har 7-9-13 aldrig haft lopper og vi behandler ca. hveranden måned i vinterhalvåret og hver måned i sommerhalvåret. Kuren er også mod flåter og lus. Kuren holder kun 1 måned mod flåter, men 2 mdr. mod lopper. Flåter kan hunden få alligevel, og man skal huske at se hunden efter for flåter og fjerne dem, men de dør hurtigt, hvis hunden er i forebyggende behandling.

Nu mangler vi kun halen og bukserne. Igen samme princip. Først det grove værktøj og siden det fine. Til sidst kan man med en børste eller karte, både med og mod hårene, fjerne de sidste løse hår.

Ikke alle Eurasier-ejere bryder sig om at klippe deres Eurasiers poter, men jeg selv klipper forsigtigt de hår, der stikker udover kløerne for at de skal se mere velplejede ud (små kattepoter) som fin kontrast til den store pels og jeg klipper mellem trædepuderne (kun det, der stikker længere ud end trædepuderne) for der ikke skal sætte sig snavs og isklumper fast. Dette anbefales også af KZG i Tyskland!

En velplejet hund er en sund hund, som vækker opmærksomhed og misundelige blikke og frem for alt er det jo en nødvendighed ved udstillinger, hvor skønheden er i højsædet. Pelsplejen har også den sideeffekt, at den styrker blodgennemstrømningen i huden og adfærdsforskere påpeger den positive effekt af de sociale bindinger, der opstår gennem den tætte kontakt ved regelmæssig pleje. 

Badning af Eurasier

Hvis man skal udstille sin Eurasier og man ikke har badet sin hund før, er det nok en god idé at gøre det et par dage lige inden, så dens pels tager sig bedst muligt ud. Husk man skal bruge en god hundeshampoo, som ikke udtører pelsen. Men generelt skal man ikke bade en Eurasier - det skulle ikke være nødvendigt, da pelsen er selvrensende, med mindre den er rigtig beskidt og lugter; hunde kan f.eks. godt lide at rulle sig i døde dyr og andre dyrs efterladenskaber!

Når hunden har været i bad skal den naturligvis tørres og børstes (Hunden børstes først når den er tør!) Tholo har nogle gode klude både til ren pels og til snavsede poter (en til hver): Super-Sug-Kluden. Man skal bare trykke pelsen tør, ikke frottere - kluden suger 12 gange sin egen vægt! Til de snavsede poter vrider man blot kluden op i lunkent vand og tørrer poterne rene, kluden skyldes derefter op og kan bruges igen. 

Et ugentligt sundhedscheck

Selvom Eurasieren er en naturhund, kommer man ikke udenom et minimum af pleje. En gang om ugen gennemgås hunden, således at evt. sygdomme eller forandringer opdages i tide. Spørg dyrlægen i tvivlstilfælde.

1. øjnene. En smule gråligt sekret ses som regel om morgenen i øjenkrogen. Det kan fjernes med en vattot. Evt. med specielt saltvand til øjnene, som fås på apoteket. Stadig flod af tårer kan være en indikation af begyndende anomalie (entropium, distichiasis). En infektion afsløres af betændte afsondringer.

2. Ørerne volder normalt de færreste problemer. Man kan med forsigtighed rense det ydre øre. Brug ikke vatpinde! Det indre øre er for almindelige mennesker forbudt område. Skulle der komme ildelugtende, mørkt udflåd, eller holder hunden hovedet på skrå og lader et øre hænge skal man straks konsultere dyrlægen. Ligeledes ved indtrængen af fremmedlegemer, grannåle, sten etc.

3. Tænderne er, især hvis gebisset er fuldstændigt, ejerens og hundens stolthed. Med årene vil de smukke kridhvide tænder blive gullige, en belægning, der kan udvikle sig til tandsten. Samspillet mellem foder og spyt, samt visse arvelige gener, har indflydelse på udviklingen af tandsten. Tandsten vil på længere sigt kile sig ind mellem tand og tandkød og forårsager betændelse og i værste fald mister hunden tænderne. Mange hunde har ikke noget imod at få børstet tænder, især ikke hvis man starter i en tidlig alder.

4. Kløerne. Klipning er normalt ikke nødvendigt hos den voksne hund, såfremt den har rig mulighed for at opholde sig udenfor hvor kløerne bliver slebet af sig selv. Tæpper og græsplæner er ikke nok. Bliver kløerne for lange, kan det resultere i grimme skader på fodledene i form af fejlstillinger. Man skal være særligt opmærksom på ulvekloen på indersien af forbenene., som jo ikke bliver slidt af fliser, grus og asfalt, og derfor kan vokse i ring og ind i benet på hunden. Pas på ikke at klippe i blodårene! Få evt. dyrlægen eller din opdrætter til at vise dig hvordan. Vi bruger en negletang, da man kan få et godt greb om lige det stykke negl, der skal af, inden man klipper til. Luna siger ikke noget til at få klippet kløerne, men Misha får det gjort hos dyrlægen, da hun har sorte kløer. Hun vil absolut ikke have vi klipper dem, så vi behøver hjælp ;-)

5. Tarmåbning og kønsdele kræver særlig opmærksomhed. Hvis hunden kurer på rumpen v.h.a. forbenene og bagbenene strakt ud (såkaldt "slædekørsel"), er der som regel noget galt med analkirtlerne. Betændelse ved penis hos hanhunden optræder hyppigt, men er i de fleste tilfælde ufarligt. Såfremt hunden bruges i avl, skal der straks behandles. Alle andre former for udflåd er advarsler og skal tages alvorlige. Hos tæver kan det være tegn på skedekatar eller livmoderbetændelse. Nogle Eurasier kan ikke selv holde sig helt rene bagtil hvis de har tynd afføring og/eller meget lange hår på "bukserne". Husk at holde øje med om den ser ren ud og får det vasket af med en klud med vand og evt. sæbe, så den ikke sviner hele huset til eller der sidder indtøret rester, det er synd for hunden og det lugter! Vi bruger engangsklude og engangshandsker til dette arbejde og om nødvendigt en god saks!